+34 93 518 30 22

Publicacions

Les nostres publicacions

En aquest espai us oferim continguts que poden ser del vostre interès


Criteris a tenir en compte a l'hora d'escollir residència

Us presentem 10 criteris que us ajudaran a valorar quin és el centre residencial que millor s’adapta a les vostres necessitats.

Escollir residència és una decisió complexa en la qual cal tenir en compte diferents factors. El benestar de la persona que serà atesa és un element fonamental a l’hora de triar: així doncs, al costat dels factors més objectius, l’elecció d’un centre residencial és una decisió amb un component emocional important.

Els 10 criteris que us presentem a continuació us ajudaran a prendre la millor decisió possible i us serviran de guia a l’hora de valorar quins són els elements que cal tenir en compte davant d’aquesta decisió:

 1. L’edifici: l’edifici ha de ser segur, de lliure accés, sense barreres arquitectòniques i confortable, adequat a les característiques personals de les persones que hi viuen i adaptable a les seves necessitats.
 2. Els espais privats i comunitaris: les habitacions són personalitzables al gust de cada persona? La residència compta amb espais que preservin la individualitat i la intimitat? Els espais comuns són acollidors? El centre disposa de diferents espais per fer activitats?
 3. L’equip de professionals: disposar d’un ampli equip de professionals és garantia de qualitat. És important que l’equip compti amb diferents perfils professionals i amb personal especialitzat.
 4. Flexibilitat i adaptabilitat: els menús, els horaris, les activitats, les atencions són personalitzades? El centre s’adapta a cada persona segons les seves necessitats, preferències i desitjos?
 5. La potenciació de l’autonomia: el centre vetlla per la capacitat d’elecció de la persona? Aporta suports tècnics i humans per afavorir el seu desenvolupament personal i la seva autonomia?
 6. La participació: els familiars, cuidadors i altres persones afins poden participar -en la mesura de les seves necessitats, preferències i gustos- en la dinàmica del centre?
 7. L’obertura i confort del centre: el centre està obert a la comunitat? Disposa d’espais a l’aire lliure? És lluminós i confortable?
 8. El model d’atenció: es treballa des d’un model d’atenció centrat en la persona? Es vetlla per la prevenció? Es presenten programes especialitzats a les necessitats de cadascú? Aquests programes, parteixen de les capacitats de la persona i les potencien?
 9. La tecnologia: s’utilitzen elements domòtics, tecnològics i informàtics? Aquests elements, estan al servei de la persona?
 10. Les persones residents, els millors consellers: el dia de la visita, demani als professionals si pot demanar l’opinió a alguna persona resident, i pregunti-li com se sent, si està a gust i si se sent com a casa. Moltes vegades les respostes dels residents poden ser només emocionals, per la qual cosa serà important preguntar amb tacte i cura. Parli també amb les famílies dels residents i amb l’entorn proper.

Sol·licita informació

Les persones cuidadores: cuidar i cuidar-se

En aquest apartat trobareu informacions i consells d’utilitat per a les persones cuidadores, així com també per a altres membres de la família o persones properes.

Tenir cura d’una persona és una tasca que implica una feina física i psíquica important, però també pot ser una experiència positiva i un període d’aprenentatges.

Us oferim una sèrie de consells que us poden ser d’utilitat:

 • Tenir cura d’una persona és afavorir la seva autonomia i la seva capacitat de decisió, oferint-li els suports necessaris per tenir una millor qualitat de vida.
 • Cal donar-se temps i ser positiu i realista. És important tenir en compte les capacitats i les dificultats de la persona de qui tenim cura, així com també els propis límits personals. El cuidador ha saber posar límit al temps que dedica a cuidar, saber dir que no, aprendre a controlar l’estrès i els sentiments negatius.
 • El cuidador s’ha de cuidar a si mateix per mantenir la seva pròpia salut i benestar, tant pel seu bé com pel bé de la persona de qui té cura. Per cuidar-se a si mateix, el cuidador ha de demanar ajuda i buscar suport en els professionals, familiars i amics.
 • El cuidador té dret a estar cansat, trist o sentir-se enfadat. És important poder expressar la ràbia, la decepció o la irritabilitat quan calgui i buscar suport extern. El comportament de la persona atesa no és conseqüència de la seva actuació sinó de la situació, així que tenim dret a sentir-nos cansats i cercar la nostra autocura.

Sol·licita informació

Alimentació i prevenció de la salut

L’alimentació, el que mengem dia a dia i com ho mengem, és fonamental per a la prevenció i la cura de la salut, així com per afavorir la qualitat de vida i el benestar personal.

Estar atents a la nostra alimentació i fer exercici físic de forma regular, tot mantenint-nos actius, ens ajuda a prevenir possibles futurs problemes de salut.

Una alimentació equilibrada i el manteniment del pes ideal són la base per disminuir el risc de determinades malalties: l’obesitat augmenta el risc de patir malalties cardiovasculars, alhora que comporta un sobrepès per a les articulacions. Així mateix, la desnutrició també ens predisposa a patir moltes altres malalties. Fer una dieta variada i menjar una mica de tot -incloent verdures, fruites, hortalisses, fruits secs i cereals- és fonamental per al manteniment de la salut.

D’altra bandra, l’exercici regular també comporta múltiples beneficis: abans de començar un programa d’exercici físic, però, és molt recomanable consultar amb el nostre metge. Els beneficis potencials de fer exercici físic són un millor control dels factors de risc cardiovascular -diabetis, obesitat, colesterol elevat i hipertensió arterial-; la reducció de l’estrès i del risc de patir depressió o ansietat; la millora de la força muscular, de la resistència i de la flexibilitat, i la disminució del risc de caigudes.

Sol·licita informació

Més informació

Si vols més informació o vols fer-nos arribar la teva aportació.

Contacta’ns

Centre_Residencial_DOVELA_Equipaments_i_espais_

PDF_

Equipaments i espais

Centre_Residencial_DOVELA_Serveis_Estades_

PDF_

Serveis i estades